Jak wybierać soki, by nie tuczyły?

Soki coraz częściej goszczą w naszej codziennej diecie. Owocowe, warzywne czy też owocowo-warzywne. Pijemy je do posiłków, innym razem traktujemy jako przekąskę, drugie śniadanie czy lekką kolację. Chętnie po nie sięgamy, ale niestety zapominamy o tym, że nie każdy sok będzie zdrowy. Wierzymy w ich moc odchudzającą, a gdy nie przychodzą efekty, dziwimy się. Jak zatem wybierać soki, aby nie tuczyły, faktycznie wspomagały funkcjonalnie, a do tego smakowały?

Sok, napój i nektar – czy to to samo?

Na rynku znajdujemy zarówno soki, napoje, jak i nektary. Przeważnie kierujemy się ulubionymi smakami, chętnie sięgamy po egzotyczne mieszanki, aby spróbować czegoś nowego. Niestety, nie zwracamy uwagi na skład umieszczony na opakowaniach i dajemy się nabrać na to, co oferują producenci.

Jeśli zależy nam na walorach zdrowotnych, wartościach odżywczych, a nie jedynie smakach, musimy zwracać uwagę na skład wybieranych produktów, a także to, czy są to soki, napoje czy nektary. Te dwa ostatnie nie mogą się pochwalić odpowiednią zawartością owoców czy warzyw, za to znajdziemy w nich konserwanty, cukier lub słodziki, barwniki i aromaty. O ile będą nam smakować i pozwolą zakosztować egzotycznych smaków, o tyle będą tuczące, ponadto nie dostarczą żadnych wartości.

Najlepszym wyborem są soki naturalne lub te oznaczone jako sok 100%. Wciąż jednak trzeba uwzględniać, co znalazło się w składzie, a także uzyskane certyfikaty czy atesty. Te ostatnie są szczególnie ważne, gdy stawiamy na produkty ekologiczne. Wysokiej jakości i wartościowe soki można znaleźć w SklepAgnex.pl.

Oczywiście, jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na ulubiony nektar bądź napój, nasza sylwetka ani zdrowie na tym nie ucierpią. Gdy jednak włączamy do swojej codziennej diety soki celem dostarczenia do organizmu witamin i minerałów, lub osiągnięcia innych efektów zdrowotnych, lepiej zrezygnować z napojów i nektarów.

Owocowe, warzywne czy owocowo-warzywne?

Zaleca się, abyśmy codziennie spożywali 5 porcji warzyw i owoców. To warzywa powinny przeważać w naszej diecie, dlatego w pierwszej kolejności warto decydować się na soki warzywne, a dopiero potem owocowe. Dla urozmaicenia można również kupować owocowo-warzywne, ponieważ nie każdy przepada za smakiem warzyw w postaci soków.

Niezależnie od stanu zdrowia i tego, czy walczymy ze zbędnymi kilogramami, z sokami nie należy przesadzać. Mogą być one urozmaiceniem i uzupełnieniem diety, ale bywają kaloryczne, a do tego najczęściej wypijamy spore ich ilości. Zachowanie rozsądku w tej kwestii to podstawa.

Soki w jadłospisie

Dlaczego warto urozmaicać swoją dietę sokami? Ponieważ te naturalne, wysokiej jakości, pochodzące ze sprawdzonych źródeł, najlepiej świeżo wyciskane przy użyciu wolnoobrotowej wyciskarki, zachowują najwięcej swoich wartości. Są w stanie dostarczyć nie tylko witamin i minerałów, ale również ważnych enzymów. Ponadto płynna forma jest łatwiej przyswajalna dla organizmu.

Wybierzmy swoje ulubione smaki, znajdźmy sklep, w którym będziemy kupować soki pozbawione zbędnych składników, a nasz jadłospis zyska na urozmaiceniu, my zaś zapewnimy sobie odpowiednią podaż witamin i minerałów.

Poprzedni artykułInsulinooporność a odchudzanie
Następny artykułJak ukryć bliznę po cesarskim cięciu?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj