Sezon wiosenno-letni sprzyja zdrowemu odżywianiu. Upalna pogoda skutecznie ogranicza nadmierny apetyt, a mnogość dostępnych owoców i warzyw pozytywnie wpływa na nasze zwyczaje żywieniowe. Warto wypracować pożyteczne nawyki, które w efektywny oraz smaczny sposób poprawią nasze samopoczucie. Jednym z takich rozwiązań mogą być świeżo wyciskane soki, które bez problemu wykonać możemy samodzielnie w zaciszu własnego domu.
1. Sok z buraka – prosta i efektywna recepta na zdrowie!
Do wykonania tego, pełnego witamin oraz mikroelementów, soku potrzebujemy tylko jednego składnika – buraka ćwikłowego. Jeżeli z jakiegoś powodu nie odpowiada Wam czysto buraczany smak, możecie bez obaw stosować różnego rodzaju warzywne i owocowe dodatki. Wśród miłośników zdrowego stylu życia jednymi z najpopularniejszych połączeń są na przykład: burak z jabłkiem, burak z marchewką czy burak z… czosnkiem (sprawdza się idealnie zwłaszcza podczas stanów obniżonej odporności organizmu!). Poniższy przepis na sok warzywny działa korzystnie na pracę mózgu:
Składniki:
- 3 małe buraki
- 10 pędów szparagów
- 300 g liści szpinaku
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Buraki i szparagi pokroić na kawałki. Kawałki warzyw należy owijać w liście szpinaku przed wrzuceniem ich do wyciskarki wolnoobrotowej. Po wyciśnięciu soku dodać odrobinę pieprzu cayenne, zamieszać i przelać do szklanek.
2. Łyk egzotycznego orzeźwienia: ananas, kokos i pomarańcza
Ten przepis pokochają wszyscy fani owoców tropikalnych! Idealna mieszanka słodyczy oraz przyjemnej kwaskowości doprawiona kokosową nutą. Sok najlepiej smakuje dobrze schłodzony i podany w miłych dla oka szklankach lub pucharkach. Pod tym linkiem znaleźć można ładne i niedrogie produkty, które sprawią, że domowe soki staną się jeszcze bardziej apetyczne – https://www.pucharydeserowe.pl/oferta/szklanki-do-kawy-herbaty-i-zimne-napoje.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 ananas
- miąższ z jednego świeżego kokosa
Przygotowanie:
Owoce pokroić na kawałki. Wrzucać na przemian do wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki. Wyciśnięty sok dobrze wymieszać i przelać do szklanek. Podawać z dodatkiem kostek lodu.
3. Nieoczywiste trio doskonałe na upalny dzień – ogórek, mięta i cukinia
Sok, który smakuje i jednocześnie pobudza układ trawienny do aktywniejszej pracy? Tak, to jest możliwe!
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ogórek
- garść świeżych liści mięty
Przygotowanie:
Pokrojone w kawałki cukinie i ogórek owijać w liście mięty przed wrzuceniem ich do wyciskarki wolnoobrotowej. Dzięki temu małemu trikowi ilość soku wyciśnięta z listków mięty będzie znacznie wyższa. Wpływa to znakomicie na walory smakowe i zdrowotne pozyskiwanego soku. Gotowy napój przelać do zgrabnych szklanek. Ciekawe inspiracje dotyczące podania domowego soku można znaleźć na przykład w tym artykule – https://rzeczkrotoszynska.pl/pl/11_wiadomosci/4596_szklanki-na-zimne-napoje—jakie-sprawdza-sie-latem.html.
4. Płynny pogromca wolnych rodników
Soki naprawdę mogą odmładzać! Mieszanka papai, śliwki i pomarańczy dzięki wysokiej zawartości witaminy C i innych ważnych przeciwutleniaczy pozwoli naturalnie opóźnić efekty starzenia się organizmu.
Składniki:
- 1 papaja
- 3 pomarańcze
- 6 śliwek
Przygotowanie:
Śliwki wydrylować. Papaję i pomarańcze pokroić w kostkę. Wrzucać na przemian do wyciskarki lub sokowirówki. Wymieszać. Wypić najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.