Kotlety mielone z indyka. Przepis

Kotlety mielone stanowią podstawę polskiej kuchni. Mają swoich zdecydowanych zwolenników.To klasyczne danie obiadowe serwowane jest zazwyczaj z ziemniakami, rzadziej z ryżem lub kaszą. Takie kotlety przygotowywane są najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub obu tych gatunków razem zmieszanych. A czy próbowaliście kiedykolwiek kotletów mielonych z indyka? Naprawdę warto. Są równie smaczne, a jednocześnie zdrowsze i mniej kaloryczne.

Jest to danie łatwe do wykonania. Z sugerowanej tu ilości składników przygotujemy kotlety na obiad dla sześciu osób. Będziemy do tego potrzebowali następujących produktów

Składniki:

  • 750 gramów świeżego mięsa mielonego z udźca indyka, lub indyczy udziec o podobnej wadze do zmielenia
  • jedno jajko
  • jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów bułki tartej
  • dwa ząbki czosnku
  • jedna duża lub dwie małe cebule
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Jeżeli udziec nie jest zmielony, zmiel go w maszynce do mielenia
  2. Zmielone mięso włóż do głębokiej miski
  3. Obierz cebule i czosnek, i drobno posiekaj
  4. Posiekany dokładnie czosnek i cebule dodaj do farszu
  5. Kilka gałązek natki pietruszki umyj, drobno posiekaj i także dodaj do farszu
  6. Dosyp łyżeczkę mąki ziemniaczanej
  7. Wbij jajko
  8. Dopraw solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj
  9. Uformuj farsz w kształt niezbyt dużych kotletów
  10. Na płaski talerz lub półmisek wysyp bułkę tartą i obtocz w niej kotlety
  11. Na patelni rozgrzej masło lub olej
  12. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania na nich charakterystycznej brązowej skórki
  13. Duży talerz lub inne naczynie wyściel papierowym ręcznikiem
  14. Usmażone kotlety wyłóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je od nadmiaru tłuszczu

Serwowanie

Kotlety mielone z indyka podajemy na drugie danie obiadowe z gotowanymi ziemniakami, lub ziemniaczanym pure oraz do wyboru z surówką warzywną, surówką z kiszonej kapusty, korniszonami, mizerią bądź ogórkami kiszonymi.. Zamiast ziemniaków możemy użyć gotowanego ryżu, kaszy gryczanej, jaglanej, albo pęczaku. Tak zaserwowane danie jest smaczne i pożywne, a jednocześnie od klasycznych mielonych uboższe o zbędne kalorie. Nie przejmujmy się, jeżeli przygotujemy zbyt wiele kotletów z indyka i wszystkie nie zostaną zjedzone podczas obiadu. Są one równie smaczne po odsmażeniu. Takie kotlety można również spożywać na zimno z pieczywem. Doskonale zatem nadają się do podania w formie kanapek. Takie zapakowane kanapki świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie zabrane do szkoły lub pracy.

Przedstawione tutaj danie należy do klasycznych przepisów na kotlety mielone z indyka. Można jednak wykazać się inwencją i wybrać wariant z dodatkami, na przykład z pieczarkami. Grzyby urozmaicą klasyczne danie, nadając mu charakterystycznego aromatu i smaku. Pokrojone i dodane do zmielonego mięsa utworzą inny wariant naszego dania – kotlety mielone z pieczarkami. Jeszcze innym wariantem tego dania są kotlety mielone z indyka pieczone w piekarniku. Ten sposób przygotowania potrawy pozwala uniknąć stosowanego podczas smażenia tłuszczu.

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.

Kotlety mielone z indyka. Przepis
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here